Nytt album med Toraderlaget i Kongsberg Trekkspillklubb: Sandsværtradisjoner i nytt driv  

Fredag 4. august 
Kl 18:00
Festsalen - Førdehuset


Plateselskapet Aksent lanserer på Landsfestivalen en ny plateutgivelse med Toraderlaget i Kongsberg Trekkspillklubb. Albumet har tittelen «Sandsværtradisjoner i nytt driv», og inneholder 17 gamle dansemelodier i tradisjon fra Sandsvær i nyinnspillinger.  

Sandsvær er et område som strekker seg fra Kongsberg i Buskerud, nedover Lågendalen til Hvittingfoss, som grenser til Vestfold. Distriktet har rike musikktradisjoner, særlig innen folkemusikk og gammeldansmusikk. Det kan dokumenteres spillemenn i Sandsvær helt tilbake til 1700-tallet. Aksent har tidligere gitt ut to plater med musikk herifra, den gang med opptak fra 1950-tallet med Ingolf Sunde og Arnt Haugen. 

Kongsberg Trekkspillklubb ble etablert i 1972, og er blant de mest aktive trekkspillklubber i Norge i dag. Klubben består av flere grupper, blant annet et toraderlag som ledes av Runar Hvamb Hannevold, som altså spiller på denne nye utgivelsen. Toraderlaget i Kongsberg Trekkspillklubb har i senere år vært aktive formidlere av tradisjonsmusikken fra Sandsvær. Blant annet har de vunnet sin klasse ved Landsfestivalen i gammeldansmusikk i 2018, 2019 og 2022, nettopp med dette repertoaret. 

Produsent for utgivelsen er Pål Bratås, og opptak, miks og mastring er ved Audun Strype. Med platen følger det et teksthefte på 24 sider, hvor Knut Rogstad har skrevet om kildene, melodiene og musikktradisjonene i Sandsvær.  

Møt opp og få med deg denne konserten som du også kan danse til om du vil!
Konserten er inkludert i gjennomgangsbilletten/deltakerbilletten.